субота, 29. новембар 2014.

TRUD,GLJIVA

Pečurka ili trud, kako se zove kod nas, je odlično sredstvo za dimilicu. U dimilici jako dugo traje i ima prijatan miris. Jedino je problem naći dovoljne količine ovog materijala, pa se na sajmovima pčelarstva prodaje pčelarima po pristupačnim cenama. Jednostavno isečem na komade i osušim bez kuvanja i tako može jako dugo da stoji sve do upotrebe. Na velikim pčelarskim farmama samo pečurku i koriste i dimilica se ne gasi po 5-6 sati najmanje dnevno. U dimilici može da se upali plinskim malim brenerom, ili ko nema brener može na dnu dimilice da se stavi malo parče potpaljene Hepo kockice za potpalu vatre koja je takodje veoma jeftina i tim plamenom brzo ce se upaliti pečurka. Ko i to nema može parčiće kartona ili delove korneta za pakovanje jaja u trgovinii da potpali pa njime da zapali sagorevajući materijal. Za kraće radove na pčelinjku koristim dobro osusene komade trulog mekog drveta (najčešće od vrbe) koje daje dosta veći dim od pečurke, ali dosta brže gori u dimilici. Isto se ova trulež može sakupiti, obično pored reke, osuši se i tako se cuva do upotrebe. Takodje često koristim i usitnjene delove kočanjke (šišarke) od okrunjenog kukuruza. Daju odličan obilan dim, a po nekima su solidno pomoćno sredstvo protiv varoe. Jedino je ovaj dim malo ljut za pčele i pčelara. Koristim po nekada, ali kada nemam medišne nastavke na košnicama i ljuske od očišćenih oraha. Daju jako gust dim, dugo traju u dimilici, ali se stvara neka garež u dimilici i po neka kap iz dimilice kao tamna mrlja padne na satonoše, ali se to lako odmah ocisti pčelarskim nožem. Mislim da ta mrlja osim estetskog izgleda nije ništa loše.

Нема коментара:

Постави коментар